Endişelenmeden Tüketebilecek Doğal Şeker Kaynakları
Kategori: Sağlık Rehberi > Diyetisyen
Sayısız yiyecek ve içecekte tatlandırıcı olarak kullanılan rafine şeker, az miktarda tüketsen bile oldukça zararlı. Sağlıklı beslenmenin önüne geçen ve birçok hastalığı tetikleyebilen şeker kullanımı, alışıldığında bırakılması çok zor hale gelebiliyor. Şeker tüketimine özellikle hamilelik döneminde dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu dönemde oluşan hormonel değişiklikler nedeniyle anne adaylarında insülin dengesinde bozulmalar görülebiliyor.
Şeker, sınırlı miktarda ve seçici bir şekilde tüketilmesi gereken gıdaların başında geliyor. Her ne kadar şeker tüketiminin tamamıyla zararlı olduğunu savunan bazı görüşler olsa da, uzmanlar bunun doğru olmadığını dile getiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, işlenmiş beyaz şeker tüketmek yerine doğal şeker kaynaklarına yönelmek. Aşağıda hem tek başına tüketebilecek, hem de tatlılarınızı tatlandırmak için kullanabilecek doğal şeker kaynaklarına yer veriyoruz.
Bal
Balın birçok hastalıkta şifa kaynağı olduğu bilinen bir gerçek. Şeker tüketmek yerine bal tüketmek de her açıdan daha sağlıklı. Mucizevi besinlerden olan bal, vücuda bağışıklık kazandırır, enerji verir, güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Kan şekerini de düzenlediği için yağlanmayı da engellemiş olur. Şeker yerine kullanılabilecek en iyi alternatiflerden biridir; ancak miktarını ve tüketme sıklığını iyi belirlemen gerekir.
Stevia
Hem tatlandırıcı özelliğe sahip hem de sıfır kalori olan, aynı zamanda doğal bir besini kim tüketmek istemez ki? Son zamanlarda şekerin yerine tercih edilen gıdaların başında gelen stevia ile hala tanışmadıysan, kesinlikle denemeni öneririz. Diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı stevia rebaudiana olan şeker otu bitkisinden üretiliyor. Stevia bitkisinin yapraklarını kuruttuktan sonra, toz haline getirdiğinizde içeceklerinizde ve tatlandırmak istediğiniz yiyeceklerin yapımında kullanabilirsin.
Akçaağaç şurubu
Kanada’da yaygın olarak üretilen akçaağacın gövdesindeki sudan üretilen akçaağaç şurubu, rafine şeker yerine tüketebileceğin doğal seçeneklerden biridir. Görüntü itibariyle bala benzer. İçeriğinde demir, çinko, kalsiyum, manganez gibi önemli ve 24 farklı antioksidan bileşen içermektedir. Isıya dayanaklı bir yapıya sahip olduğu için sos yapımında ve pişmiş gıdaların yapımında kullanabilirsin. Diğer yandan; çay, kahve gibi içeceklerini ve yulaf gibi yiyeceklerini de akçaağaç şurubu ile tatlandırabilirsin.
Agave şurubu
Sabır otu şurubu olarak da anılan agave; içeriğinde potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum barındırır. Agave şurubu, şekere oranla yaklaşık 1,6 kat daha tatlıdır. Bu nedenle tüketirken miktarına da çok dikkat etmelisin. Bala karşı alerjisi olanlar ya da hayvansal gıdalar tüketmeyenler için en doğal tatlandırıcılardan biridir.
Hurma
Lifli bir yapıya sahip olan hurma; karbonhidrat, B6, magnezyum ve potasyum yönünden oldukça zengindir. Farklı türleri olan hurmanın her çeşidini doğal şeker olarak tüketebilirsin. Hurmayı ara öğünlerde yediğinde enerji verir ve tok tutar. Ayrıca kolesterolü düşürür ve felç riskini minimuma indirir. Hurmayı, blenderdan geçirerek farklı tatlıların yapımında doğal tatlandırıcı olarak kullanabilirsin.