Giriş

Balık Dışında Tüketilebilecek 7 Besini Açıklıyoruz

Balık Dışında Tüketilebilecek 7 Besini Açıklıyoruz


Kategori: Sağlık Rehberi > Aile Hekimi

Balık, en yaygın bilinen omega-3 kaynağıdır. Ancak omega-3 açısından zengin diğer pek çok besin de, tüketildiklerinde vücuda en az balık kadar omega-3 sağlayabilir. Yukarıda yer verdiğimiz yiyeceklerin yanı sıra hardal tohumu, soya fasulyesi ve avokado gibi besinlerden de omega-3 ihtiyacını karşılayabilirsin.

Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilemeyen ancak her daim ihtiyacımız olan doymamış yağ asitleridir. Göz, cilt ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinen bu yağlar, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluğuyla mücadelede de önemli bir kaynaktır. Beyindeki yağ oranının üçte birini oluşturan omega-3, bu bakımdan beyin için de hayati bir önem taşır. Peki bu kadar faydası olan omega-3’ü yalnızca balık yediğimizde mi alıyoruz? Aslında hayır. Omega-3, balık haricinde birçok besinde de bulunur. İşte onlardan bazıları:

Keten tohumu (2338 mg/1 çorba kaşığı)

Omega-3’ün en yoğun bulunduğu besin olan keten tohumu, aynı zamanda lif bakımından zengin bir E vitamini kaynağıdır. Keten tohumu yağı, omega-3 gıda takviyesi olarak da kullanılmaktadır.

Chia tohumu (2100 mg/1 çorba kaşığı)

Manganez, kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller bakımından da zengin olan chia tohumu adeta bir süper besin. Son yılların gözdesi chia, aynı zamanda gerekli 8 temel amino asiti de içeriyor.

Ceviz (363 mg/adet)

Lif kaynağı ceviz, oldukça besleyici bir besin. Yüksek miktarda manganez, E vitamini ve diğer mineralleri içermesinin yanı sıra beyin için de oldukça faydalı.

Tofu (814 mg/porsiyon)

Genellikle vegan ve vejetaryenlerin tercihi olan tofu, aslında hepimizin tüketmesi gereken oldukça zengin bir yiyecek. İyi bir omega-3 kaynağı olan bu besin, kilo kontrolünde de aktif rol oynuyor.

Ispanak (704 mg/porsiyon)

Düşük kalorisi ve besleyici özelliğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutlaka tercih etmeleri gereken ıspanak, zengin bir omega-3, E vitamini ve betain kaynağı.

Kırmızı mercimek (240 mg/porsiyon)

İştahı düzenlemesi ve metabolizmayı hızlandırması sayesinde kilo kontrolünde sıkça tercih edilen mercimek, aynı zamanda omega-3 bakımından da zengin bir yiyecek olarak karşımıza çıkıyor.

Kış kabağı (332 mg/porsiyon)

Bir porsiyonu günlük C vitamini ihtiyacınızın üçte birini karşılayan kış kabağı, vücudun yağ yakımını hızlandıran önemli bir besin kaynağı. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yiyeceği kış aylarında farklı şekillerde tüketmek mümkün.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın