Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Kategori: Sağlık Rehberi > Kulak Burun Boğaz (KBB)
Kulak ağrısına çözüm olabilecek bazı ürünler, gıdalar, bitkiler, baharatlar ve karışımlar aşağıda verilmiştir:
- Nane: Kuru naneyi yemeklerde kullanabilirsiniz. Taze olarak da tüketmek gerekir.
- Soğan Suyu: Soğanı haşladıktan sonra ılık hâle gelmiş suyunu temiz bir bez, pamuk, vs. yardımı ile ağrıyan kulağınıza kompres yapabilirsiniz. Ağrı geçesiye kadar uygulayabilirsiniz.
- Sıcak Su: Ufak bir pet şişe içerisine konulan sıcak veya ılık suyu ağrıyan kulaklarınıza baskı yapabilirsiniz.
- Zencefil: Ilık bir sütün içine bir iki çay kaşığı zencefil koyun. Uyumadan önce için. Sabaha kulak ağrınız olmadan uyanacaksınız.
- Yeşil Çay: Rahatlatıcı etkisi ile yeşil çayı her kahvaltıda içebilirsiniz. Gün içinde 2 fincan tüketmek yeterlidir.
Kulak ağrısı hastalığından kurtulmak için yukarıdakileri içmek tek başına yeterli olmaz. Bu içecekleri tüketirken temiz havada yürüyüşler yapmak, nefes terapilerine katılmak, vb. ağrıların şiddetini azaltacaktır.
Kulak Ağrısı Hastalığı Nedir?
Kulak ağrısı, toplumun her kesiminde görülebilen bir hastalıktır. Her yaş düzeyinde görülebilir. Kulağın hangi bölümünün ağrıdığı büyük önem taşır. Tanı için gerekli olan da budur. Ayrıca zonklama, yanma, vb. etkileri olan kulak ağrısını geçirmemek veya önemsememek sağlık açısından daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
Kulak Ağrısı Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir?
Kulak ağrısının sebepleri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Kulak bölgesinde şişlik
- Yüksek ateş
- Orta kulak enfeksiyonları
- Diş hastalıkları
- Alerji
- Sinüzit
- Migren
- Basınca maruz kalma (uçaklarda, dağ tırmanışlarında, vb.)
Yukarıdaki hadiseler kulak ağrısı hastalığına sebep olurlar. Ağrının şiddetini, zaman aralığını, vb. belirlerler. Kulak ağrısı kulağın iç, dış veya orta bölümlerinde meydana gelir. Uzun vadede kulak ağrılarının devam etmesi iltihaplanmaya, travmaya, ura, tıkanıklığa, vb. sebep olabilir.
Kulak Ağrısı Hastalığının Çocuklara Etkileri Nelerdir?
Kulak ağrısının çocuklardaki etkileri şunlardır:
- Orta kulak enfeksiyonu 2 ve 3 yaşlarındaki çocukları vurur. Bu yaş gurubundaki çocukların en az yüzde 30’u bu hastalıktan muzdariptir.
- Hatta 6 aylık çocuklarda bile bu hastalık gözlenmiştir. Ancak 5 yaş ve üstünde kulak ağrısı rahatsızlığı sona ermiş, oran azalmıştır.
- Çocuklar bu hastalığa çok fazla yakalanırlar. Özellikle sınıf, anaokulu, kreş, yuva, vb. yerlerde bu hastalığın arttığı gözlemlenmiştir.
Kulak Ağrısı Rahatsızlığından Nasıl Korunabiliriz?
Kulak ağrısından korunmanın yolları aşağıdadır:
- Uçak yolculuğu yapanların kulaklarında ağrı ve uğultu eksik olmaz. Bu sebeple kalkış esnasında sakız çiğnemek veya ağız bölgesini biraz açmak uğultuyu ve sancıyı önleyecektir.
- Kulağa gereken hijyeni uygulamak gerekir. Kirli kulakları vaktinde temizlemek ciddi önem taşır. Kirleri temizlerken sivri uçlu şeyleri kulak içine sokmak sakıncalıdır.
- Boğaz enfeksiyonuna yakalanmış hastalarla çok görüşmemek önemlidir.
- Sigara içmek kulak ağrısını arttırdığı için sigarayı bırakmak gerekir. Özellikle ebeveynleri sigara içen çocukların kulak ağrıları ve orta kulak sancıları bitmez. Aktif veya pasif içicilikten muhafaza olmak gerekir.
Kulak Ağrısı Uzman Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak ağrısı doktor tedavisi için öncelikle gerekli belirtileri, nedenleri, vb. taşıyorsak hastaneye başvurmak gerekir. Doktor ağrının nedenlerini araştıracaktır. Ağrının şiddetine göre ağrı kesici verir. Bazı zamanlarda antibiyotik de verilebilir. Verilen ilaç ne olursa olsun doğru zamanda kullanmak, dozunda içmek gerekir. Damla da kulak ağrısı için yeterli olabilir. Onu da gerektiği kadarıyla kullanmak önemlidir.
Şayet verilen ilaçların kullanılmasına rağmen sancılar devam ediyorsa mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir. Özellikle çocuklardaki çınlamalar ve ağrılar hâlâ devam ediyorsa mutlaka uzman bir hekime gitmekte yarar var. Verilen ilaçların yanındaki ısı takviyesi, bitkisel çözümler, vs. de uygulanabilir.