Sign In

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?


Kategori: Sağlık Rehberi > Diş Hekimliği

Ağız kokusu birçok kişinin şikayetleri arasındadır. Bu sorun sosyal hayatı olumsuz etkiler ve kişilerin psikolojilerinin de olumsuz etkilenmesine yol açar. Gündelik hayatta her yaşta insan bu sorunla karşılaşabilir. Ağız kokusunun birçok önemli rahatsızlığın belirtisi olabileceğini belirtelim. Uzmanlar ağız kokusu sorunu olanlar için altında yatan nedenleri bulma konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Öncelikle ağız kokusunun dünyada her 100 kişiden 30’unda görülen yaygın bir şikâyet olduğunu belirterek başlayalım. Tüm ağız kokusu şikayetleri bir hastalığın habercisi olmayabilir. Bu yüzden diş hekiminize görünerek ağız kokusunun altında yatan sebepleri öğrenebilirsiniz.

Ağız kokusu dünyada ortalama her 10 insandan 3’ünde görülen yaygın bir sorundur. Ağız kokusu sorunlarının tamamı arkasında belli hastalıkların semptomu ya da habercisi olmaz. Ağız kokusunun altında yatan sebeplere bakarak fizyolojik ve patolojik ağız kokusu olarak gruplandırabilirsiniz.

Ağız kokusu şu hastalıkların belirtisi olabilir;

  • Ağız kokunuzun kaynağı burnunuzda sinüzit sorununuz olabilir. Kötü kokuyu burnunuzdan alıyorsanız bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Ağzınızdan ve burnunuzdan nefes verdiğinizde koklama yaparak bu sorunu anlayabilirsiniz.
  • Bademciklerinizde görülen bir enfeksiyon ağız kokusu sorunlarını beraberinde getirir.
  • Keskin bir idrar kokusunu andıran, sizi ve çevrenizi rahatsız eden bir ağız kokusu üre ve amonyağa bağlı olabilir. Bu durumda böbrek hastalıklarının araştırılması gerekir.
  • Çürümüş et kokusu şeklinde bir ağız kokusu alıyorsanız akciğer enfeksiyonlarının araştırılması şarttır.
  • Karaciğer hastalıkları olan kişilerde nefes çürümüş veya kokmaya başlayan bir doku ya da kan kokusu şeklinde olur.
  • Bozuk balık kokusu tarzında bir ağız kokusu trimetilaminuria hastalığının belirtisi olabilir.
  • Diyabet sorunu olan kişilerde tatlı aseton kokusuna benzeyen bir ağız kokusu şikâyeti olabilir.
  • Nefesiniz haşlanmış lahana kokusun andırıyorsa hipermetioninemi adlı metabolizma hastalığının incelenmesi gerekir.
  • Nefesinizde asit ve şeker kokusu hissediyorsanız akut romatizma incelemesi yapılmalıdır.
  • Ağzınızda balık kokusuna benzeyen bir koku varsa sistinosis hastalığı altında yatan neden olabilir.
  • Ağız kokusu çürümüş kan kokusu gibi olan kişilerde lösemi hastalığı ortaya çıkabilir.

Ağız Kokusu Olanlar Ne Yapmalıdır?
Ağız kokusu sorunu olanlar ilk olarak ağız hijyenini sağlamalıdır. Bunun için yemekten sonra diş ve dil fırçalanmalı ya da ağız çalkalanmalıdır. Ağız kokusuna engel olmak adına diş ipi de kullanabilirsiniz. Diş hekiminizin önerdiği bir gargara da yardımcı olacaktır. Ağız hijyeni için gerekli her önlemi almanıza rağmen koku şikâyetiniz sürüyorsa mutlaka diş hekiminize görünmelisiniz.

Diş hekiminiz ağız kokusu sorunuyla ilgili tedavi uygulayacaktır. Bu tedaviye rağmen şikayetleriniz kesilmediyse ağız kokunuzun nedeni bir hastalık olabilir. Bu yüzden kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları gibi bölümlere giderek ağız kokunuzun türüne göre hemen hastalık araştırmaları yaptırmalı ve tedavinin başlamasını sağlamalısınız. Ağız kokusu şikayetlerinizde öncelikle diş hekimine görünmeniz en doğru yaklaşım olacaktır.

 

Related Posts

Bir yanıt yazın